Beeldverhouding 2:3 of 3:4 ?

Iedereen heeft het wel eens gehad: je laat je digitale foto’s afdrukken en wanneer je zo in handen hebt, blijken de foto’s helemaal niet 10×15 cm te zijn. Of juist wel, maar ontbreekt er een stuk van de originele afbeelding.

Dit heeft allemaal te maken met de beeldverhouding, de verhouding tussen de hoogte en de breedte van een foto. Veel digitale foto’s hebben een beeldverhouding van 3:4, bijvoorbeeld 1200×1600 pixels. Fotoafdrukken hebben meestal een beeldverhouding van 2:3, bijvoorbeeld 10×15 cm.

Wanneer je nu een foto laat afdrukken in het formaat 10×15 cm zal er van de foto aan de boven en onderkant een stukje ontbreken. Hieronder zie je eerst de originele afbeelding (verhouding 3:4), dan de foto zoals die in het formaat 10×15 cm (verhouding 2:3) wordt afgedrukt.

Zoals je ziet, valt er aan de boven en onderkant een stukje weg.
Het komt ook regelmatig voor dat de foto als volgt wordt afgedrukt:

Het paarse gedeelte is afgesneden en de foto heeft niet meer het formaat 10×15 cm, maar 10×13,3cm. En er is geen lijstje of fotomapje te vinden in dit formaat! Een gat in de markt wat mij betreft.

Het enige wat je kunt doen om bovengenoemde te voorkomen is door zelf de juiste uitsnede te maken met behulp van een foto-bewerkingsprogramma. Hiermee voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan wanneer je je afdrukken in handen hebt!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *